Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

Екскурзии в България

Велики Преслав, Плиска, Варна и Ботаническата градина в Балчик
Продължителност:  2 дни / 1 нощувки Транспорт:  Автобус
Маршрут
Сливен – Велики Преслав – Плиска - Варна - Сливен

Дати на отпътуване
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Град на отпътуване
Място
Час
Сливен бензиностанция Еко - Дамарски мост 06:00 часа

ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуване по маршрут: Сливен – Велики Преслав – Плиска - Варна.
Отпътуване от гр. Сливен 06:00 ч. по маршрут Сливен – Велики Преслав – Плиска - Варна
Посещение на Националният историко – археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта и се намира на 98 място. Разположен е на около 2 км. на юг от днешния град Велики Преслав. Площта му е 5 кв. км. Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по – късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, войн и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най- великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов, Кирило-Методиевото дело и други. Разкопките на древният град Преслав започват през 1897г. Намира се на заградена от хълмове местност и е бил защитен от крепостни стени. Резерватът включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.

Отпътуване за Първата българска столица - Плиска.
Плиска е град в Североизточна България, област Шумен. Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681г. за около 200 години. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най- многолюден град на ранносредновековната българска държава. Най – важната и най – пълно изследвана част от Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе – т. нар. Вътрешен град. Резиденцията била издигната на мястото на временен бивак, центърът на който бил постепенно застрояван с дворцови постройки. Първите дворци имали изцяло дървена конструкция и кръгъл план, по – късно били добавени отделни постройки от тухли, дялани камъни и хоросан. Защитен с масивна стена от дърво, дворцовият център се разполагал в средната част на т. нар. Вътрешно землено укрепление, затварящо площ от около 0,8 кв. км.

Отпътуване за Варна. Свободно време в късния следобед. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване за гр. Балчик. Посещение на Ботаническата градина. Днешната ботаническа градина съществува от 1955г. Част от общата й площ ( 194 декара) е защитена от закона. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Архитектурно – парковият комплекс ‘’Двореца’’ също се намира в ‘’двора’’ на ботаническата градина. В началото на XX век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и др. Дворецът е построен от 1924 г. до 1927 г. в непосредствена близост до морския бряг. Той е на 3 етажа и има кула, която наподобява минаре на джамия.
В ботаническата градина има над 3000 вида растения от цял свят, между които субтропични и тропични екзоти. През топлите месеци в годината се прави експозиция на открито от сукуленти ( някои от тях цъфтят през 100 години) и кактуси, които са над 600 вида. Сред дърветата присъстват много редки видове като бонбонено дърво, каучуково дърво, древно гинго, книжно дърво, лирово дърво, метасеквоя (това дърво е смятано за изчезнал вид, докато не било открито живо от академик Николай Стоянов при експедиция в Китай) и много др. Освен всичко това в градината има много видове цветя и цветни храсти. Ботаническата градина е красива през всички сезони на годината. Отпътуване в късния следобед.
Късно вечерта пристигане в гр. Сливен.


Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222