Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

Екскурзии в България

Велинград - SPA столицата на Балканите
Продължителност:  3 дни / 2 нощувки Транспорт:  Автобус
Маршрут
Сливен - Стара Загора - Чирпан - Пловдив - Велинград - Цигов чарк - Батак - Пещера - Сливен

Дати на отпътуване
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Град на отпътуване
Място
Час
Сливен бензиностанция Еко - Дамарски мост 07:30 часа
Стара Загора ОМВ на бул. Славянски 08:30 часа
Чирпан спирка център 09:00 часа
Пловдив бензиностанция ОМВ хотел „Санкт Петербург“ 09:30 часа

ПРОГРАМА:
ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуване от Сливен в 07:30 ч. по маршрут Сливен - Стара Загора - Чирпан – Пловдив - Велинград.
Велинград е разположен в западната част на Чепинската котловина, в близост до условно приетата граница между Родопите и Рила. По изобилие и разнообразие на минералните си води градът се нарежда на първо място в България. Велинград е отличен за СПА столица на Балканите. По обяд пристигане и настаняване в хотел СПА Клептуза. Хотела се намира, в близост до известния природен феномен - карстовият извор, който оформя езерото Клептуза, прекрасно разположено сред паркова зеленина.
Свободно време, възможност за посещение на SPA център на хотела (включено в цената). Възможност за вечеря (доплащане). Нощувка.

ВТОРИ ДЕН:
Свободно време, възможност за посещение на SPA център на хотела (включено в цената) или за разходка до езерото Клептуза, намиращо се в близост до хотела.
Местността е обявена за защитена през 1966 година. Цялата площ на защитената територия - е 412 хектара. Част от водата на извора се използва за водоснабдяването на Велинград и множество рибарници, а друга част се излива в две красиви изкуствени езера, оградени с плачещи върби. Във въздуха се усеща аромат на борова смола от разпространеното в околността черен бор. В парка Клептуза има ресторант с панорамна тераса, от която се открива прекрасен изглед към двете езера. Водата в езерото не променя температурата си нито през лятото, нито през зимата, твърдят местните. Според тях това са сълзите на Клепна, чието име носи езерото.
Вечеря. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН:
Закуска. Свободно време. Напускане на хотела в 11:30 часа и отпътуване за Цигов чарк. Цигов чарк е планински курорт намиращ се на югозападния бряг на язовир „Батак“, който е шестият по големина в България.
Пауза за обяд и снимки. Продължаваме за Батак.
Името на Батак се свързва с героичното Априлско въстание. Историята на Батак е запазена в Историческия музей, църква-костница „Св.Неделя“ и архитектурно-историческия паметник на културата Балиновата къща, които ще посетим.
Продължаваме по маршрута към Пещера. Там ще посетим крепостта „Перистера“ която заема целия хълм „Св. Петка“ и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15дка.
Отпътуване за Чирпан – Стара Загора - Сливен. Пристигане вечерта.

Легендата за Клептуза – перлата на Родопите

Извиращата в близост до в парка Клептуза вода извира бистра като сълза и независимо кой сезон е температурата й остава постоянна - 8 градуса. Казва, че това са сълзите на най-личната местна девойка – Клепна, дала името на езерото. Легендата за девойката, преживяла най-чистата любов, се разказва и днес.
Клепна била най-красивата от рода на Узите. Като всяко младо момиче, Клепна пазела в дълбока тайна любовта към момъка, който било избрало сърцето й. Двамата се срещали тайно в близката гора. Според семейството й дошло време Клепна да се задоми, но се оказало, че волята на бащата и майката на младото момиче била различна от нейната. Нейният баща обаче бил избрал за зет богат, но безсърдечен големец от съседно село. Клепна не искала да се омъжи без любов и избягала при любимия си, който бил готов да я отведе далече. Тръгнала девойката към любимия си, но трябвало да прекоси сама гъста гора. Докато вървяла през непрогледния лес, срещнала орда поробители. Въоръжените мъже подгонили младото момиче, като видели колко е красиво. Клепна бягала с всички сили, но мъжете я настигнали. Тогава тя се помолила на Бог да направи така, че да я погълне земята, отколкото да попадне в ръцете на поробителите.
Бог чул молбата й – земята под босите й нозе се разтворила и от момичето не останала и следа. От мястото, в което потънала Клепна, бликнала вода, която удавила нападателите.
И до днес водата продължава да тече, а езерото, което пълни, се нарича Клептуза – на името на Клепна от рода Уза. Място, което и до днес носи своето очарование и магнетизъм.Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222