Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

Екскурзии в България

Рилски и Роженски манастири и Рупите - Духовното сърце на България, с тръгване от София
Продължителност:  2 дни / 1 нощувки Транспорт:  Автобус
Дати на отпътуване
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуваме от София в 08,00 часа към Рилския манастир. Историята на Рилската света обител е пряко свързана с българския светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ св. Иван Рилски. Пещерата, където свети Иван Рилски се оттеглил и преживял последните седем години от живота си, е на около 3 км от манастира, като до нея има добре обозначена пътека. Съществува поверие, че който се промуши през дупката в скалата на пещерата, без да докосне стените ѝ, е праведен. Манастирът „Свети Иван Рилски“ е построен на мястото на стара постница през 927 – 941 г. от Иван Рилски. През XIV в. в двора му е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа. Като паметник с изключителна стойност и значение за световната култура, Рилският манастир е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. И до днес той е действащ манастир.
Следобед отпътуваме към Благоевград. Пристигане в Благоевград, наставяне в хотел 3 *. Свободно време. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН:
След закуска отпътуваме към Роженския манастир.
Роженският манастир е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Той е един от малкото средновековни храмове, достигнали до наши дни във вид, близък до първоначалния, със запазена автентична архитектура. Този храм на българската духовност е построен върху билото на висок хълм, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към върховете на Пирин и Беласица и знаменитите Мелнишки пирамиди. Роженският манастир и църквата „Св. Рождество Богородично” днес са най-големите в Пиринския край. До манастира е погребан легендарният български войвода Яне Сандански.
След Роженския манастир ще се спуснем в очарователния Мелник. Това е най-малкият град на България, обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей. Тук среща си дават невероятните скали, скупчени около къщите върху хълмовете, легендарната история и култура и ароматното вино. В пясъчните пирамиди, които опасват от всички страни красивия градец, са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино. Старинните къщи впечатляват с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота. Най-известни от тях са Кордопуловата къща (най-голямата на Балканския полуостров от Възрожденския период) с необикновените си стенописи и огромна изба; Болярската къща (най-старата запазена къща в България).
Ще се насладим на тази невероятна архитектура и ще дегустираме от прочутото мелнишко вино.
Продължаваме към местността Рупите. Това е мястото на Ванга и именно покрай името на най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова то е придобило широка популярност не само в България. Храм-паметникът „Света Петка Българска”, покровителката на нашия народ, е построен през 1992 година от Ванга и веднага се превръща в място за поклонение на хиляди хора. Друга забележителност на Рупите е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от античния град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр. Хр.
Отпътуване към София.Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222
Още предложения от дорис