Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

Екскурзии в България

Приказка от Родопите - Смолян, с. Смилян и Агушеви конаци
Продължителност:  3 дни / 2 нощувки Транспорт:  Автобус
Дати на отпътуване
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Град на отпътуване
Час
Място
Цена
Сливен 07:30 часа бензиностанция Еко - Дамарски мост
119 лв.
Нова Загора 08:00 часа спирка кръгово
119 лв.
Стара Загора 08:30 часа паркинг жп гара
119 лв.
Чирпан 09:00 часа спирка център
119 лв.


ПРОГРАМА

ПЪРВИ ДЕН
Отпътуване от Сливен по маршрут Сливен – Стара Загора – Пловдив - Асеновград – Пампорово. Пристигане в Пловдив. Следва панорамна пешеходна обиколка на Стария Пловдив с екскурзовод.
Пловдив е признат за един от най-старите градове в Европа. По време на обиколката на Европейската столица на културата за 2019 г. ще посетим най-впечатляващите ѝ забележителности, сред които са Римският стадион, Джумая джамия, Архитектурен резерват “Старинен Пловдив”. Ще разгледаме къщи от Възрожденския период на България. По пътя до върха на трихълмието ще посетим Небет тебе, където ще разгледаме първите основи на града, датиращи от преди 8000 години. Ще разгледаме също Античния театър, Етнографския музей и Хисар капия.
Напускаме Пловдив и се отправяме към Асеновата крепост, известна още като „Станимахос“ или „Петрич“. Тя е средновековна крепост, разположена върху висок скалист хребет в Родопите, на левия бряг на река Асеница. Според археолозите, крепостта се намира на това място още от времето на траките V-IV век пр. н. е., а по-късно е обитавана и използвана и през Римската и Ранно-византийската епоха. Крепостта придобива голямо значение през Средновековието и се свързва с името на великия български владетел цар Иван Асен II, който я укрепва допълнително през 1231 г. Една от най-запазените и забележителни сгради в Асенова крепост е църквата „Света Богородица Петричка“ от XII-XIII век.
Продължаваме към Пампорово. Настаняване в хотел. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН
Закуска. Свободно време. Или, по желание, допълнителна екскурзия до Смолян, село Смилян и Агушеви конаци.
Нашата разходка ще започне със спирка в село Могилица, което се намира само на 25 км. от областния център Смолян. Тук ще може да се докоснете до единствения запазен феодален замък – Агушеви конаци. Комплексът се състои от три сгради (конаци). Строителството му продължило 20 години по поръчка на Агуш ага за голямото му семейство и навремето са били най-голямата феодална сграда на Балканския полуостров. В средата на миналия век комплексът е реставриран и превърнат в музей с най-богатата експозиция за бита и културата на населението ни през XIX век. По-късно е върнат на неговите собственици. Тук са протекли снимките на българския филм "Време разделно". В центъра на село Могилица ще видите и паметник с огромна дървена лъжица - дължината ѝ е 5,74 метра, а вместимост 123 литра.
Следва посещение на село Смилян, известно с производството на местен сорт фасул, който се използва за приготвяне на различни ястия. Възможност за посещение на Музея на боба, където може да залепите бобче на паното, което е кандидат за Книгата на рекордите на Гинес.
Навлизаме по-дълбоко в Родопа планина и пристигаме в Смолян. Ще имате свободно време в центъра на града за обяд. Възможност за посещение на Планетариума. Планетариумът с народна астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият планетариум в България. „Сърцето“ му е кръглата звездна зала с куполообразен таван, диаметър 15 м и със 150 места. В центъра ѝ е разположен основният проектор – планетариум за космически полети (RFP), произведен в заводи Карл Цайс – Йена, Германия, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското.
Връщане в Пампорово. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН
Закуска. Свободно време. Около обяд освобождаване на хотела и отпътуване за Бачковския манастир „Успение Богородично“. Това е един от най-древните манастири на Балканския полуостров и е вторият по големина в България след Рилския манастир. Основан през 1083 г. от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани, манастирът съчетава уникална комбинация от византийска, грузинска и българска архитектура. Най-голямото богатство на светата обител се крие в главната църква – това е чудотворната икона „Св. Богородица Елеуса“, за която се вярва, че има силата да изцелява. В църквата ще видите и един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в България.
Свободно време за обяд. Отпътуване за Сливен. Пристигане вечерта.Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222