Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

Екскурзии в Гърция

Красивата Северна Гърция - Кастория, Едеса с о-в Свети Ахил и ез. Керкини
Продължителност:  3 дни / 2 нощувки Транспорт:  Автобус
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Град на отпътуване
Място
Час
Цена ранни записвания до месец преди датата на отпътуване
Стандартна цена
Сливен бензиностанция Еко – Дамарски мост 00:01 часа
249 лв.
269 лв.
Стара Загора паркинг жп гара 01:00 часа
249 лв.
269 лв.
Чирпан спирка Център 01:30 часа
249 лв.
269 лв.
Пловдив ШЕЛ на магистралата 02:30 часа
229 лв.
249 лв.
София Централна автогара, сектор Паркинг 04:00 часа
209 лв.
229 лв.

ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН
Отпътуване от съответния град в съответния час към Стар Дойран (Македония).
Дойран е една от най-красивите местности в Македония. Двете курортни села – Стар Дойран и Нов Дойран са построени в района на разрушения през Първата световна война град Дойран и едноименното Дойранско езеро. Включено в Списъка на световното културно и природно наследство, езерото има площ от 43,1 кв. км, като 2/3 от нея е разположена в Македония, а останалата – в Гърция. Най-голямата ширина на езерото достига около 7 километра, а неговата дължина е 9 километра. Дойранското езеро е едно от предпочитаните места за отдих, като неговата популярност сред туристите нараства с всяка изминала година. И ние ще разгледаме красивото езеро и ще се разходим по живописната пешеходна алея, под сенките на огромни дървета.
Стар Дойран е малко селце, чиито постоянни жители са 350 души, но по хълма има доста накацали вили, почивни станции и хотели – както модерни, така и от социалистическо време. Запазеното културно и историческо наследство от стария град е уникално. Ще посетим останките на катедралната църква „Свети Илия”, построена от местното население през 1848 година. С изключителната си архитектура и високия хълм над езерото, църквата привлича интереса на туристите. Човек изтръпва, когато види по фасадата ѝ следите от снарядите, с които са били обстрелвани българските части, бранили града през Първата световна война. През 2003 година е започнала реставрация на храма, възстановен е покривът, както и рухналите от бомбардировките и силата на времето стени. Сред другите забележителности на старото селище са турската часовникова кула и Природонаучният музей, където можете да се запознаете с представителите на флората и фауната в местността.
Около Стар и Нов Дойран има множество останки от паметници на загинали български офицери, както и заличени от македонците преди години гробища на български воини, останали завинаги по тези земи след битките по време на Първата световна война. В този район е и прочутото Кала тепе, където е била основната позиция на българските войски и която те удържат с цената на огромни жертви при атаките на англичани и французи. Там все още личат следите от войната.
Тръгваме за Едеса. Ще видим града отдалеч, кацнал на доста обширно плато, на 70 м. над околните равнини. Пристигане, настаняване в хотел 3*. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН
Закуска. Разглеждане на Едеса. Този малък град в Северна Гърция още помни българското си име Воден, дошло от богатството на вода, водопади и зеленина. Градът напълно оправдава името си – в самия му център, в малък парк, има водопади, които привличат туристите; навсякъде има шумящи реки и потоци и прехвърлени над тях малки мостчета. Покрай водопада са изградени стълби, тераси, пътеки. В Едеса има много малки църкви, които се вписват в архитектурата на града. Интересен е старият квартал „Вароси” (или Вароша). През 1944 година германците го подпалват в опит да изплашат гръцките партизани, които използват „Вароси” за своя база. Днес кварталът е тих и примамва с кривите си тесни улички и традиционни къщи. Тук е Музеят на открито, където има изложени реконструирани воденици, както и Фолклорният музей, представящ бита на местното население в миналото.
Продължаваме към остров Свети Ахил на Малкото Преспанско езеро, наричан още Островът на цар Самуил. До острова се стига по понтонен мост. Тук ще видим руините на средновековния български град Преспа с базиликата „Свети Ахил“. Именно тук през 1965 година Николаос Муцопулос открива гроба на цар Самуил. Когато видите красотата на това езеро, разположено на 800 метра надморска височина, когато усетите тишината на околните величествени планини, ще разберете защо именно тук е била любимата резиденция на легендарния български цар. Светата обител е била една от седемте главни катедрали, построени от княз Борис след покръстването, а по-късно превърнала се в патриаршески престол на Самуиловото царство. С площ от почти 1000 кв.м храмът е представлявал внушителна по размери постройка за времето си. В нея след смъртта си са погребани самият цар и синът му Гавраил-Радомир, а около нея - над 300 други високопоставени приближени, останали на вечна стража около своя господар. Базиликата „Свети Ахил“ е в североизточната част на острова. Северно от нея е средновековната църква „Свети Георги“ от XV век, гробищна църква на село Ахил, разположено в северозападната част на острова. На юг от селото на останките на базиликата „Свети Апостоли“ от XI - XII век. В южната част на острова е храмът „Свети Димитър“ от XIV век, а в югоизточната му част, на хълма Калето, е разположена църквата „Света Богородица Порфирна“ от средата на XVI век.
Отпътуваме за Костур/Кастория. Настаняване в хотел 3*.
При възможност организиране на гръцка вечер. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН
Закуска. Време да разгледаме Кастория. Кастория (или Костур, което е българското имена този град в Северна Гърция) е разположен на полуостров в езерото Орестиада. Някога в Кастория е имало 72 византийски и средновековни църкви, от които 54 са запазени. Някои от тях са реставрирани и ни представят архитектурата на късния византийски период. Могат да се разгледат много византийски иконописи в Музея на византийската история, който е разположен на площад „Дексаменис”. Впечатление правят и приблизително 140 големи къщи – всички архитектурни шедьоври от XVII и XVIII век, построени от камък и дърво. Ще видим манастира „Панагия Мавриотиса”, който се намира на края на полуострова, построена през епохата на Алексий Комнин I (1081 – 1118 г.). По средата на южното крайбрежие има покрит с камъни площад „Долцо”, където е центърът на прочутия карнавал на града – Рагуцария. Това е тридневен карнавал, който започва на Богоявление, връхната му точка е на Ивановден и завършва на 8 януари. Интересен е и Акропола на византийската крепост на Кастория – много близо до стените и до двете кули се издига един от най-важните византийски паметници – храмът „Панагия Кубелидики”. По желание разглеждане пещерата на Дракона и разходка с корабче по Костурското езеро.
Отпътуваме за езерото Керкини. Разположено между планините Беласица (Керкини) и Круша, в северната част на Серското поле, езерото Керкини е рядък пример за това, как човешката намеса чрез създаването на изкуствена водна бариера, преразпределя баланса в екосистемата и извлича многобройни стопански ползи за района. Езерото Керкини е важен биосферен резерват, днес обявен за един от националните паркове в Гърция. Известно е със значителното разнообразие на флората и фауната. В района са регистрирани над 300 вида птици, голям брой от които са редки или застрашени от изчезване видове. Най-ярките представители на птичия свят в езерото Керкини са фламингото, пеликаните и кормораните. За пълноценно наблюдение на птиците се препоръчва носенето на бинокъл или друго приспособление.
Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222