Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

ЕКЗОТИКА

Грузия и Азербайджан – две Кавказки красавици
Продължителност:  8 дни / 7 нощувки Транспорт:  Самолет
Дати на отпътуване
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Цената от 1699 лв. е валидна за ранни записвания, направени до 29.02.2020 г.
Стандартната цена е 1799 лв.


ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН:
Туроператорът ще съдейства срещу доплащане за организиране на трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет.

Полет от Истанбул* за Тбилиси в 12:25 ч. Пристигане в 15:25 ч.
Посрещане от представител на фирмата партньор. Настаняване в хотел 3*/4* в Тбилиси.
Ще започнем първата обиколка на Тбилиси, като най-напред ще посетим катедралата „Света Троица”, известна като ”Самеба”. Височината на катедралата от земята до върха на кръста е 101 метра. След това ще се отправим към стария Тбилиси, за да посетим църквата "Метехи" от XIII век с конната статуя на основателя на града, извисяваща се на стръмните скали над река Мтквари. Църквата е била унищожавана многократно и отново възстановявана. Продължаваме към катедралата „Сиони“ от VII век, която се счита за едно от най-свещените места в страната, защото съхранява свещения кръст на св. Нино - младата жена, която обръща Грузия към Християнството в началото на IV век. Сиони е била единствената активна църква по време на съветската окупация. Ще посетим базиликата „Анчисхати” от VI век, която е най-старата църква в града.
Следва посещение на крепостта „Нарикала“, построена през IV век, откъдето можете да се насладите на невероятна гледка към Тбилиси. Вървейки, ще стигнем до джамия в Тбилиси, построена през XVI век, след което ще ни трансферират до църквата „Свети Давид” и Пантеона - гробището на грузинските писатели, поети, музиканти, художници, общественици.
Свободно време.
Вечерта ще се разходим по прочутия булевард "Руставели", където ще видим сградите на операта, стария парламент, много магазини за сувенири и т.н.
Нощувка в Тбилиси.

ВТОРИ ДЕН:
Закуска.
Предстои цял ден за величествени гледки и опознаване на живописния район на Северен Кавказ. Най-високата точка по пътя е на 2395 м надморска височина при преминаване на прохода, където могат да се направят няколко спирки, за да опитате минерална вода, да наблюдавате заснежените върхове на красивите планини и водопади.
Отпътуване в посока Ананури и спирка на едноименната крепост, която е под егидата на ЮНЕСКО. Ананури е живописно разположена на скала над мястото, където малката река Ведзатхеви се влива в река Аргави. Създаден още през XIV век, този архитектурен комплекс, състоящ се от църкви, жилища и крепости е бил един от най–значимите военни съоръжения на територията на Грузия.
Продължаваме за Казбеги – главен град на района. Оттам, по желание и срещу допълнително заплащане, отпътуване с високопроходими автомобили 4 x 4 WD Jeeps към прочутата църква „Св. Троица” или по-известна като „Гергети”, на името на близкостоящото селище. Издигната през XIV век, макар и с огромна културно-историческа стойност, църквата се загубва на фона на могъщия връх Казбек /5047 м/. Незабравимата панорама завинаги остава в съзнанието на посетителите. Връщането ще е не по-малко забележително.
Вечерта продължава с традиционна грузинска вечер - пилешко барбекю със сациви, хинкали, хачапури, традиционния хляб лобиани и др. Грузинците са се постарали да направят своята кухня не само вълшебно вкусна, но също така ярка, оригинална, изискана, самобитна и незабравима. Грузинската кухня е взела най-добрите кулинарни традиции на много народи от Закавказието, Азия и Черноморието. Пригответе се за крехко приготвено месо, изобилие от зеленчуци и зелени подправки.
Връщане в Тбилиси. Нощувка

ТРЕТИ ДЕН:
Закуска.
Очаква ни много вълнуващ ден. Отпътуваме за Мцхета – древната столица на Кавказка Иберия, която днес е под защитата на ЮНЕСКО. Тук има най-много културни и свещени паметници на Грузия, поради което градът е наричан също „Втори Йерусалим“. В Мцхета ще видим катедралата „Свитицховели“, построена на мястото, където се намирал хитонът Господен (дрехата, която Христос носел при разпятието му); и манастира „Джвари“, разположен на вертикална скала над Мцхета. Манастирът е от V век и се счита за едно от най-свещените места в Кавказ. Това е мястото, където Света Нино е издигнала кръст ("Джвари/Jvari/" на грузински) през IV век, за да отбележи приемането на християнството в Грузия.
След това ще посетим пещерния град Уплисцихе - едно от най-старите места в Кавказ, което е било създадено през Бронзовата епоха. Градът е известен със своите уникални сгради, тунели и др. Уплисцихе възниква през II–I хилядолетие пр. Хр., като е изсечен в скалите на левия бряг на река Кура. Изживява периоди и на възход, и на падение, като през XIX век окончателно замира. В Предхристиянския период Уплисцихе се обособява като култов център и в това отношение бива сравняван с древногръцкото светилище в Делфи. Храмове, посветени на различни божества, в това число на Слънцето, са изпълвали пещерния град. Бил е ограден от защитни стени и ров, таен тунел е водил към реката Кура. Главна улица е пресичала града, който е разполагал с водоизточник и водоснабдителна система с керамични тръби, а на най-високото място е било обиталището на жреца. Специални места били отредени за жертвоприношения. По време на разцвета си е имал „в оборот” 700 пещери, които били прохладни и разполагали с резервоари за съхранение на храна и вино. Древните жители на Уплисцихе произвеждали вино и една от винарните е запазена и до днес.
Връщане в Тбилиси. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване от хотела.
Днес ще посетим Кахетия - най-важният лозарски район на Грузия. Първо ще разгледаме манастира „Бодбе”, който заема специално място в духовния живот на Грузия. Църквата съхранява мощи на св. Нино Просветителката. Притежава една от най-известните икони на Грузия - Девствената "Ивер". През Втората световна война манастирът е бил използван като болница. Сестрите и някои пациенти тайно са се молили пред образа. На 3 километра от манастира се намират светите извори на св. Нино. Тук са и мощите на светицата. Тя е живяла през IV в. и е била доведена като робиня от Кападокия. Много скоро се прочува като лечителка и в името на Исус Христос успява да помогне дори на грузинската царица. В долната част на църквата е направен басейн, където можете да се къпете.
След това ще се отправим към прекрасния град Сигнаги, където криволичещите улици и архитектура от XVIII век създават очарователна атмосфера. „Градът на любовта“, построен в класическия стил на Южна Италия и известен с едноименния си замък, включен в списъка с най-големите и известни замъци в Грузия.
Продължаване към Цинандали, за да разгледаме имението на принц Александър Чавчавадзе. Считан за един от основоположниците на съвременна Грузия, принцът е бил поет, писател, журналист и адвокат. Когато наследява имота през първата половина на XIX в., Александър Чавчавадзе поставя началото на модерното винопроизводство в страната, като смесва модерни западни технологии с вековните традиции на грузинското винопроизводство. Възможност за дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район.
Отпътуване за Телави. Нощувка хотел 3 *.

ПЕТИ ДЕН:
Закуска. Напускаме хотела и отпътуваме за грузинско-азербайджанската граница. Ще се отправим към Лагодеки на границата между Азербайджан и Грузия. Посрещане от представител на фирмата партньор. Отпътуване за Шеки.
Настаняване в хотел 4*. След кратка почивка следва екскурзията в Шеки. Най-старият град в Азербайджан е удивителен, разположен в живописен планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади и минерални извори сред гъсти гори. В древни времена тук се е продавала коприна, като от тук е минавал великият Път на коприната. В този малък „двуцветен град” (заради ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видим Историческия музей, в който туристите могат да разгледат артефакти от различни епохи; Цитаделата, Музея на занаятчийството и Мадраса Моше, както и църквата „Киш”.
Настаняване в хотел 5* в Шеки. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване към Баку. Ще имаме възможност за фотопаузи на много интересни место по пътя ни към столицата. Най-напред ще спрем до селището Баскал, прочуто със своята история, природни красоти и коприна, от която се изработват класическите шалове keleghayi. Продължаваме към древния град Шамаха, който е най-малко на 3000 години. Ще имаме възможност да се снимаме при великолепната сграда на джамията Джума и мавзолея на Йеди Гумбез (Седем купола) и гробницата, където са погребани знатни представители на династията Ширваншах. Ще ни остане време да видим още една от забележителностите в този район на Азербайджан – мавзолеят на Дири Баба в Мараза. Това е двуетажен мавзолей-мечет от началото на XV в. Местните разказват предание, че тук е погребан и е останал нетленен светец, който се казвал Дири Баба.
Настаняване в хотел 5*. Нощувка в Баку.

СЕДМИ ДЕН:
Закуска.
Ще започнем първата обиколка на Баку - този невероятен град, където история и съвремие вървят ръка за ръка, с посещение на стария град, където се намира Девичата кула, считана за един от най-популярните туристически паметници в столицата Баку. Тя е оценена от ЮНЕСКО като един от най-важните паметници в света и в нея има музей, разказващ историята за развитието на Баку през вековете. От върха ѝ ще се насладим на невероятна гледка към брега на град Баку, Каспийско море и Огнените кули. Ще продължим обиколката си в стария Баку, като ще разгледаме древните антики - ръчно изработени килими и стари традиционни наследства, докато стигнем до архитектурния комплекс „Ширваншах” и едноименния замък, построен през ХV век.
Много от историко-архитектурните паметници, като дворецът „Ширваншах”; Девичата кула; мястото на търговците, почивали в този град – Кервансарай; Джума джамия, са съсредоточени в района на Ичери Шехер Icheri Sheher или Вътрешния град, с площ от 22 хектара. Icheri Sheher е жив организъм, който има собствена инфраструктура и обитавани сгради, в които живеят 1300 семейства. С една дума това е древен град в съвременния град.
Турът продължава с посещение на остров Абшерон (разположен на 20 километра от град Баку), за да видим легендата на Азербайджан - Горящата планина. През последните години се смята, че това е свята планина и се приема за религиозно светилище, особено за следователите на зороастризма от Иран, Индия и други.
Янардаг (горящата планина Янар Даг) е естествен вечен пламък, горящ от древни времена. Някои историци предполагат, че може би от това място идва името на Азербайджан “страната на огъня“. Пламъкът е около десет метра широк и се изкачва по билото на Янардаг - варовиков хълм, разположен на 27 километра северно от Баку, на полуостров Ассерон в Каспийско море. Днес в света има малък брой такива естествени източници на изгаряне на газ, повечето от които са в Азербайджан. Естественият вечен огън на Янардаг е причинен от изтичането на запалим природен газ. Най-добре тези пожари се виждат привечер.
Тук се намира и храмът „Атеша” (ateshi на азербайджански означава огън), който е религиозно място на зороастризма. Храмът на поклонниците на огъня „Атеша” се намира на 30 километра от центъра на Баку и е почитан през различни времена от зороастрийците, хиндуистите и сикхите. Днешните конструкции на храма датират от XVII век. При разкопки са открити много по-древни артефакти. Пентагоналният комплекс има открит двор с храм-олтар в центъра, който е мястото за поклонение. С постановление на президента на Азербайджан, Атеша е обявен за държавен историко-архитектурен резерват.
Нощувка в Баку.

ОСМИ ДЕН:
Закуска сух пакет. Ранентрансфер до международното летище в Баку за полета до Истанбул в 09:35 ч.
Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222