Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

ЕКЗОТИКА

Узбекистан – шедьоври в сърцето на Великия път на коприната
Продължителност:  9 дни / 8 нощувки Транспорт:  Самолет
Маршрут
София – Ташкент – Ургенч – Хива – пустинята Къзълкум - Бухара – Шахрисабз - Самарканд – Ташкент - София

Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Казват, че градовете се ценят по имената на хората, които са живели в тях. Това напълно се отнася и за Узбекистан - една страна, която е дала велики имена, извършили поврат в човешката история. В Узбекистан всяка педя земя ви разкрива позната сцена от историята, среща ви с известно име. От векове споменаването на узбекските градове е вълнувало въображението с картини от камилски кервани, натоварени с коприна и екзотични подправки, оживени базари, пищни медресета. Храбри изследователи през вековете привличат европейското общество с разкази за мистериозни пустини. Притихналите градове спят, окъпани от ярката лунна светлина. Дворците се преобразяват. Плоските кирпичени покриви се превръщат в мраморни. Високите деликатни минарета се издигат като мъгляви силуети, наподобяващи стражи, които зорко пазят градовете. За пътешественика това вече не са реални градове, а страници, откъснати от омайните разкази за 1001 арабски нощи.
Едно от незабравимите преживявания ще свързва спомените ви с очарователния вкус на узбекската кухня – една от най-богатите в региона, а прословутият узбекски пилаф - най-известното национално ястие, ще ви впечатли с изключителното си разнообразие и със запазената традиция на приготвянето му.
Всичко, което виждате, почувствате или преживеете в тази страна, е усещане за уникалност, индивидуалност и красота. Всяка разходка има собствен дух, всеки град има своя разказ, всеки човек има своя лична приказка!
ПРОГРАМА

ПЪРВИ ДЕН
София - Ташкент

Излитане от летище София в 10:00 часа с полет на A/K Turkish Airlines. Кацане на летище Истанбул в 11:25 часа. Излитане от летище Истанбул в 18:20 часа. Кацане на летището в Ташкент в 00:50 часа на следващия ден.
Посрещане, трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН
Ташкент
Туристическа обиколка на Ташкент - Ургенч - Хива

Закуска. Следва туристическа обиколка на Ташкент – столицата на стария модерен свят, чиято атмосфера е спокойна, тиха, чиста и непринудена: архитектурния комплекс "Хазрет Имам" (Хаст Имам) – мюсюлмански център в Централна Азия, който се състои от медресетата (мюсюлмански учебни заведения за подготовка на духовенството) "Барак хан" (тук се е помещавало Главното мюфтийство на Узбекистан от 1950 до 2007 г.) и "Муи Мубарак" (построено през XVI в., в него се пази кичур от косата на пророк Мохамед, поради което носи това име – „свещената коса”, а днес функционира като библиотека на Главното мюфтийство, в която се съхранява Корана на Халиф Осман, датиращ от 655 г., считан за най-стария Коран в света, като и други редки ръкописи). Ще видим още джамията "Тиля Шейх", мавзолея "Кафал Шаши". Това е едно от главните светилища в града. Мохамед Кафал Шаши, родом от Ташкент, е един от първите имами в мюсюлманския свят и почитан тълкувател на ислямските закони). Продължаваме към построената през 2007 г. джамия "Хазрет Имам"; базара Чорсу (счита се за най-стария пазар в Узбекистан и в продължение на столетия е бил място, където кервани от четирите посоки са се събирали и търгували, а името произлиза от персийската дума „чорсу“, която означава кръстопът или четири потока); площад "Емир Тимур", носещ името на пълководеца на средновековната империя, това е централният площад на Ташкент, насред който се издига бронзов монумент на Тимур на кон с надпис на четири езика, който гласи „Силата е в справедливостта“ - мотото на Тимур. От паметника започват осем алеи, които продължават в осем улици в осемте посоки на света. Приключваме нашата обиколка с Музея на приложните изкуства.
Свободно време. Вечеря. Трансфер до летището в Ташкент за вътрешен полет до Ургенч (20:25 – 21:55 ч., възможна е промяна на разписанието). Трансфер от летището до Хива (30 км или около ½ час). Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН
Целодневна туристическа обиколка на Хива

Закуска. Почти всички забележителности в Хива се намират в Ичан Кала – старият град, защитен от тухлени стени, в някои части високи до 10 м. Хива е бил последното място за почивка на керваните преди да продължат пътя си към Иран, прекосявайки пустинята.
Сутрешна обиколка на антична и невероятна Хива, която е под егидата на ЮНЕСКО. В Хива е съществувало традиционно разделение на града на две обособени части: вътрешен град – Ичан Кала и външен град – Дишан Кала. Ичан Кала е първият обект от Средна Азия, включен в списъка на ЮНЕСКО. На площ около 1 кв. км в рамките на крепостта са запазени 60 ценни архитектурни паметници: медресето "Абдула хан" (1865 г.); джамията и баните на Ануш хан (интересни са системите за подгряването, водоснабдяването и оттичането). Ще видим мавзолея и джамията на Пахлаван Махмуд Суфи. Красив смарагдовозелен купол отличава най-свещеното място в Хива. Това е гробницата на патрона-светец на града - Пахлаван Махмуд, който бил шапкар, известен поет, отличен борец, печелещ всяка битка, както и сърцата на съгражданите си. Следват джамията и медресето "Саид бей" (XVII-XIX в.); медресето "Ала Кули хан" (някога едно от най-големите религиозни училища в Хива, считано с основание за един от най-добрите примери на хорезмийска (хивинска) архитектура, показващ идеална хармония от традиция, пропорции и значимост, 1834-1835 г.); покрития пазар Тим и кервансарай "Ала Кули хан" (XIX в.); двореца "Ала Кули хан" (наречен Таш Хаули – „каменния двор“, който приличал на крепост с високите си бойници, кули и укрепени порти, 1830-1836 г.).
Свободно време.
Продължаваме със следобедна обиколка на града: Джума джамия и минарето ѝ - катедралната джамия на Хива, разположена в Ичан Кала, на пътя между портите Палван Дарваза и Ата Дарваза. Това е типична архаична джамия от 1788-1789 г., която няма аналог в Централна Азия - с плосък таван, който се крепи от 218 гравирани дървени колони, 7 от тях са от оригиналната джамия от Х в. Ак джамия (Бялата джамия, която Ануш хан започва да строи в средата на XVII в., завършена е 2 века по-късно); мавзолея на Саид Алаудин (най-вероятно построен в средата на XIV в. за един от най-почитаните ислямски духовници). Ще се възхитим и на медресето "Мохамед Амин хан", където има надпис: „Тази идеална сграда ще бъде вечна и ще просветлява нашите наследници“. Това е най-голямото медресе в Хива, което със своите 125 стаи (худжра) може да поеме 260 ученици, а богатият декор включва тухлени мозайки, майолика, орнаментални гравюри по вратите и декоративни решетки по прозорците; минарето "Калта Минор" или „ниското минаре”, с височина 26 м и с масивна основа с диаметър 14 м); минарето и медресето "Мохамед Амин хан", с чието изграждане е трябвало да бъде завършен плана на големия площад. Цитаделата "Куня Арк" или „старата крепост” е вътрешната цитадела на Ичан Кала, като в края на XVIII в. е отделена от висока стена, оформяйки град в града.
Вечерята днес ще е по-специална. Предвидили сме мастър клас за приготвяне на едно от националните ястия на узбекската кухня, типично за региона – тукумбарак, а вие освен като наблюдатели, можете да участвате в процеса на приготвянето му. И всичко това, заобиколени от атмосферата на ресторант в автентичен национален стил. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН
Хива - пустинята Къзълкум - Бухара

Закуска. Следва дълъг трансфер от Хива до Бухара (450 км, около 7 часа) по път, който следва древния маршрут на коприната и по време на който ще имаме няколко кратки спирки за снимки на най-дългата и най-пълноводна река в Средна Азия – Амударя, както и на мистичната пустиня Къзълкум. Между пясъците на Къзълкум и Каракум е Бухарският оазис, в който се е родила Бухара. "Бухара-и-шариф" - благородната и свещената - го е нарекъл знаменитият поет Руми. Бухара е сред най-главните центрове по Пътя на коприната. Настаняване в хотел в Бухара. Днешната вечеря отново е посветена на типичната за района кухня и участие в мастър клас за приготвянето на едно от най-вкусните местни ястия – самса и известния узбекски хляб нон, който заема специално място в местната култура и се пече в традиционни глинени пещи, наречени тандур.
Нощувка.

ПЕТИ ДЕН
Бухара
Целодневна туристическа обиколка на Бухара

Закуска. Сутрешна обиколка на Бухара.
Ще разгледаме архитектурният ансамбъл "Ляб-и Хауз". Започваме с ханака и медресето "Нодир Диван Беги". През 1620 г., везир Нодир Диван Беги заповядва строежа на ханак като място за отсядане и медитация на суфистите, като по-късно изгражда и кервансарай, който в последствие превръща в медресе. Следва медресето "Кукелдаш", което датира от XVI в. и e едно от най-големите медресета в Бухара със своите 160 стаи, разположени на два етажа; паметника на Настрадин Ходжа, джамията "Магоки Атори" (XII-XVI в), датираща от времето на зороастризма, построена на мястото на храм на почитащите огъня – един от трите монумента в Бухара, оцелял при инвазията на Чингис хан. Разходка под търговските куполи от XVI век: Сарафон Токи, Токи Телпак Фурушон, Токи Заргарон, където занаятчии (шапкари, търговци на валута, бижутери и др.) продават своите произведения.
Крепостта Арк. Това е величествена цитадела, дом на управниците на Бухара, крепост на властта и силата и е най-старият археологически паметник в Бухара. Джамията Боло Хауз от XVII в., място за молитва на емирите и техния антураж, включва джамия, минаре и малък басейн, чието име носи – „детски басейн”, известна и като джамията на 40-те колони; мавзолеят "Чашма Аюб" (XII-XVI в. – вътре се намира извор с лековита вода, което е свързано с библейския пророк Йов (Аюб). Следва Мавзолеят на Саманидите (IX-X в.) - невероятна демонстрация на високото ниво на развитие на науката и строителството по време на епохата на Саманидите, в тази фамилна гробница са погребани Исмаил Самани – глава на династията, неговият баща и неговият внук Насра.
Свободно време.
Следобедна обиколка на Бухара.
Ансамбълът "Ходжа Гаукушон (XVI в., включващ джамия, ниско минаре, имитиращо минарето Калян, както и медресе. Медресето "Улугбег" (1417 г.) - първото от трите медресета, построени от внука на Тимур – Улугбег. Забележителен е надписът на главната порта „Стремежът към знание е задължение на всеки мюсюлманин – мъж или жена”. Забележително е и медресето "Абдулазиз хан" (XVII в.). За разлика от медресетата, построени от Улугбег, тези на Абдулазис имат много сложна архитектурна планировка, в която можем да видим старата релефна живопис, известна като "кундал". Следва действащото медресе "Мир-и-Араб", построено през XVI в. от шейбанидите и кръстено на духовния ментор на хан Убайдала и водач на бухарските мюсюлмани – йеменския шейх Мир-и-Араб (в превод „принцът на арабите“). Тук са гробниците на хана и неговия учител. Ще се спрем и при минарето и джамията Калян. Днешната джамия е построена в началото на XVI в. по време на първите шейбаниди и от тогава действа като катедрална джамия на Бухара. Джамията е на мястото на старата караханидска катедрална джамия от XII в., която била построена едновременно с минарето Калян (в превод „велик”). Днес минарето (построено през 1127 г., с височина 45.6 м) и играло ролята на ориентир през вековете за керваните в пустинята, е символ на Бухара. Около него изникват новите постройки, оформящи централния ансамбъл на Бухара – Пои Калян („в подножието на великия“).
Вечеря в медресето "Нодир Диван Беги", съчетана с фолклорно шоу. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН
Бухара - Шахрисабз- Самарканд

Закуска. Трансфер от Бухара да Самарканд (270 км, около 3,5 часа). По пътя ще посетим Шахрисабз („зеления град”) – родният град на Тимур. Древният град Шахрисабз (ЮНЕСКО) е потънал в зеленината на овощни градини и лозя. Архитектурните му забележителности са поне на 500 години. Шахрисабз, наричан Кеш в средните векове и познат още като древната Наутака, е бил избран от Александър Велики да прекара зимите на 328-327 г. пр. Хр., откъдето се отправил на поход. Шахрисабз не би бил толкова известен, ако на 09.04.1346 г. тук не се бе родил Тимур (Тамерлан) – бъдещият държавник и велик пълководец. Градът става втората столица на великата държава, която той управлява. Най-очевидното доказателство за усилията на Тимур да превърне родния си град в резиденция на управляващите е огромния дворец Ак Сарай („белия дворец”), който е бил несравним с другите сгради по онова време (1380-1404 г.). Само вътрешният двор е бил с дължина 250 м и широк 125 м, а височината на главната порта е била 70 м. Над главния портал на Ак Сарай надпис с огромни букви гласи: „Ако предизвикваш нашата сила – погледни нашите сгради!“. Дворецът е бил изключително пищен, с множество златни декорации, елегантни мозайки и гравирана майолика, които все още предизвикват възхищение. В края на XVI в. Шахрисабз въстава срещу управлението на Шейбанидската династия и след обсада на неподчиняващия се град, Абдула хан II заповядва разрушаването на двореца, както и на други сгради, строени по времето на Тимур. Мемориалният комплекс Дорус Саодат (XIV в., „мястото, където властта намира покой“) е бил предназначен за цялата Тимурска династия, построен след ненавременната смърт на най-големия син на Тимур – Джахонгир (1376 г.), чието тяло е преместено от Самарканд в Шахрисабз. В този комплекс е погребан и вторият син на Тимур – Омар Шейх, убит през 1393 г. Гробницата предназначена за Емир Тимур остава празна, тъй като съдбата е пожелала той да бъде погребан в Самарканд. Архитектурният комплекс Дор-ут-Тиловат („място за четене на Свещения Коран”) е мемориален комплекс построен за почитания религиозен водач, основател на суфизма и духовен ментор на Тимур - шейх Шамседин Куляла. Тук са разположени и джамията "Кок Гумбаз" (XV в., „синия купол”), гробницата "Гумбази Сайдон" (XV в.), джамията "Хазрат Имам" (XIV в.).
Продължаваме към Самарканд – градът, обърнал лицето си към слънцето, за който с възхищение говорят Марко Поло, Арминус Вамбери, Руй Гонзалес де Клавио и много други още именити пътешественици, оставили имената си в историята. Пристигане и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

СЕДМИ ДЕН
Самарканд
Полудневна туристическа обиколка, посещение на фабрика за „копринена” хартия

Закуска. Днешната част от обиколката на древен Самарканд включва Мавзолея" Гур Емир" (XIV-XV в., „могилата на емира”), където са погребани Тимур и членове на неговото семейство. Сърцето на Самарканд е площад "Регистан" („пясъчно място“), превърнал се в главен площад още от XIV в. Докато по времето на Тимур площадът е бил търговски и занаятчийски център, то по времето на Улугбег той играе ролята на духовен център. Площадът е оформен от трите медресетата "Улугбег", "Шер Дор" и "Тиля Кори". Медресето "Улугбег" се строи между 1417-1420 г. , като е имало платформа за астрономическа обсерватория още преди да бъде построена обсерваторията на Улугбег, както и 50 стаи за 100 студенти. Медресето "Шер Дор" е построено между 1619-1636 г. в стил, имитиращ този на медресето "Улугбег". Особено интересни са тимпаните на порталната арка, които са декорирани с антропоморфно изображение на слънцето и тигър, нападащ сърна. Името му означава „медресето с тигрите“. В средата на XVII в. джамията "Биби ханъм" тъне в руини и Самарканд има нужда от нова джамия. Нейното изграждане трае почти 20 г. (завършена през 1660 г.) и е била планирана да действа и като медресе. Пищната позлата на купола, стените и михраба надминава тази на всички известни сгради в Централна Азия. Поради тази причина медресето е наречено "Тиля Кори", което означава „покрит със злато“. Медресето и мавзолея "Биби ханъм" (XIV в.) е трябвало да надмине по величественост всичко до момента, което Тимур е виждал. В изграждането на този грандиозен комплекс били привлечени най-добрите архитекти, художници, скулптори и занаятчии от завладените територии, а за издигането и преместването на тежките товари са използвани слонове. Джамията е построена за 5 години, но когато Тимур се върнал от поход е бил разочарован от построеното и тъй като портала му се е сторил недостатъчно висок, той наредил да го реконструират и така се е превърнал в най-големия портал за времето си. От двете му страни се извисяват величествени пилони с минарета, достигащи 50 м височина. Джамията носи името на любимата жена на Емир Тимур – Биби ханъм. В мавзолея се намира гробницата на майката на Биби ханъм и на още две жени от семейството. Свободно време.
Следобед ви предлагаме да станете свидетели на един традиционен древен занаят, който е възстановен благодарение на усилията на местна фамилия – производството на т.нар. копринена хартия. Процесът е изцяло ръчен и изисква голямо майсторство, а посетителите ще имат възможност да обогатят познанията си като научат за историята на уникалния продукт. В екскурзията е включен обяд.
На днешната вечеря ще бъдем гости на местно семейство, което ще ни приготви най-известното ястие, синоним на узбекската кухня – пилаф. Членовете на семейството ще се радват на въпросите ви, свързани с техния бит.
Нощувка.

ОСМИ ДЕН
Полудневна туристическа обиколка на Самарканд / Ташкент

Закуска. Начало на сутрешна обиколка на древен Самарканд. Некрополисът "Шахи Зинда" (XII-XV в.), разположен на хълма Афросиаб е предполагаемата гробница на Кусам ибн Абас (братовчед на пророк Мохамед) – обявен за ислямски светец и патрон на Самарканд. В буквален превод името на некрополиса означава „живия шейх”, свързано с легендата за смъртта на Кусам ибн Абас. Цитат от Корана, гравиран върху надгробния камък гласи: „Никога не считайте за мъртви онези, които са убити по пътя към Аллах. Не, те са живи!“ Некрополисът се състои от няколко гробници и джамии, предназначени за високопоставени жители на града и членове на семейството на Тимур. Обсерваторията "Улугбег" (1420 г.) е най-голямата обсерватория в Централна Азия и носи името на великия астроном, учен, управник и любим внук на Тимур. Ще видим и мавзолея на Ходжа Данияр (Св. Даниил). Според една от версиите, по време на своя поход в Мала Азия, Тимур е направил поклонение в мавзолея на светеца и пренася в Самарканд част от мощите му с големи почести. Свободно време.
Качваме се на високоскоростния влак Афросиаб от Самарканд до Ташкент (17.00 ч. – 19.10 ч.).
Прощална вечеря в Ташкент. Кратка нощна разходка. Трансфер до летището в полунощ.

ДЕВЕТИ ДЕН
Ташкент - София

Излитане в 03:45 часа с полет на A/K Turkish Airlines. Кацане на летището в Истанбул в 07:15 часа. Излитане от Истанбул в 08:35 часа. Кацане на летище София в 08:55 часа.
Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222