Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Посетете ни в Twitter
Doris - Блог
Skype чат с оператор

ПРАЗНИЧНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Узбекистан – непознатият Изток
Продължителност:  9 дни / 8 нощувки Транспорт:  Самолет
Маршрут
Угренч – Хива – Бухара - Нурата – Самарканд - Ташкент

Дати на отпътуване
Резервирай или се обади на 0700 1 2222
Дата на отпътуване
Бр. възрастни
Бр. деца (0-15 год.)
Програма
цени и условия & допълнителни екскурзии
Проверка на резервация
Цената от 3199 лв. е за ранни записвания, направени до 31.03.2020 г.
Стандартната цена е 3399 лв.


С тази програма ви предлагаме вълнуваща обиколка на Златния пръстен на Узбекистан - древните градове Самарканд, Ташкент, Бухара и Хива. Тук в далечни времена е преминавал Пътят на коприната. Въображението ви ще остане поразено от старата архитектура – древни улички, по които някога са се разхождали Омар Хайам, Алишер Навои и много други мислители и философи; от пазарите с неповторима източна екзотика; от гостоприемството на местните! Всичко това остава в паметта и дълго още ще ви държи в плен на прекрасните спомени.

ПРОГРАМА

ПЪРВИ ДЕН
Отпътуване от Истанбул в 12:30 ч. за град Taшкент с полет Uzbekistan Airway. Пристигане в Ташкент в 19:50 ч. Трансфер и настаняване в хотел . Нощувка.

Тероператорът ще съдейства срещу доплащане за организиране на трансфер от София, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус/самолет.

ВТОРИ ДЕН
Ташкент - Угренч - Хива – 30 км

Закуска, след което се отправяме на екскурзия в Ташкент.
Ташкент е столица на Узбекистан и съвременен мегаполис, център на научния, културния и просветителския живот в страната. Градът е на повече от 2000 години, през които е извървял велик път от малко поселище до един от най-големите и красиви градове на Централна Азия. Ще видим мемориалния комплекс „Хаст Имам”, който се състои от мавзолея на Абу Бакра Кафал Шаши от XVI в. медресетата „Барак хан” и „Муи Мубарак”, джамиите „Намозгох” и „Тилля Шейх”. В „Муи Мубарак” се пази кичур от косата на пророк Мохамед, поради което носи това име – „свещената коса”, а днес функционира като библиотека на Главното мюфтийство, в която се съхранява Корана на Халиф Осман, датиращ от 655 г., считан за най-стария Коран в света, както и други редки ръкописи.
Следва разходка из стария пазар „Чорсу”. Той е най-старият пазар в Узбекистан и в продължение на столетия е посрещал кервани от четирите посоки на света, които се събирали и търгували тук.
Време за обяд в местно кафене или чайна.
Продължаваме екскурзията с посещение на Мемориала в памет на жертвите на репресии; монументът „Мъжество”, издигнат след катастрофалното земетресение от 1966 г.; ще се разходим из главния площад на града – „Мустакиллик”; ще видим двореца на великия княз Романов, внук на император Николай Първи.
Трансфер до летището в Ташкент за вътрешен полет до Ургенч (20:25 – 21:55, *възможна е промяна на разписанието).
Усещането е невероятно – от самолета влизате направо в източна приказка. Това обаче съвсем не е сън и обкръжаващите ви стени и малки улички са съвсем реални, те са толкова древни, възможността да се докоснете до цялата тази източна красота, да се разхождате бавно по старите улици на Изтока - това вече си е чудо! И това е само началото!
Нощувка в Хива в хотел 3*.

ТРЕТИ ДЕН
Хива

Закуска. След което следва среща с гида във фоайето на хотела за пешеходна разходка в Хива.
В първия ден тук ви очаква увлекателна екскурзия, за да се запознаете с града.
Днес Хива е Музей под открито небе и претендира за званието Осмото чудо на света. И тази претенция е съвсем основателна – едва ли има друг град в света, който така добре да е запазил уникалните си исторически съкровища. Вътрешната крепост на Хива – Ичан Кала, е събрала най-интересното в тази туристическа Мека на площ от 30 хектара. Тя е първият обект от Средна Азия, включен в Списъка на ЮНЕСКО за културно и природно световно наследство. Ще видим паметника на великия арабски математик, астроном и географ Ал Хорезми; портите Палван-Дарваза и Ата-Дарваза; мавзолея на почитания Саид Алаудин. Следва най-голямото медресе на Хива – „Мохамед Амин хан”, с надпис, който гласи: „Тази идеална сграда ще бъде вечна и ще просветлява нашите наследници“. Училището има 125 стаи (худжра) и може да приюти 260 ученици и поразява с богатия си декор от тухлени мозайки, майолика, орнаментални гравюри по вратите и декоративни решетки по прозорците. Обиколката ни включва още минарето Калта Минор или „ниското минаре”, минарето и медресето „Мохамед Амин хан”; цитаделата Куня Арк или „старата крепост” (вътрешната цитадела на Ичан Кала, като в края на XVIII в. е отделена от висока стена, оформяйки град в града).
Време за обяд, след което продължаваме нашата пешеходна разходка из Хива. Ще видим мавзолея и джамията на Пахлаван Махмуд Суфи. Това е гробницата на патрона-светец на града - Пахлаван Махмуд; медресето "Ала Кули хан", което някога е било едно от най-големите религиозни училища в Хива; джамията "Шаргази хан" и медресето "Ислам Ходжа"; кервансарая „Ала Кули хан”; двореца „Ала Кули хан” (наречен „Таш Хаули” или „каменния двор“); покрития пазар Тим и др.
След приключване на екскурзията ще имате свободно време, за да откриете още непознати кътчета от Хива.
Време за вечеря. Предвидили сме мастър клас за приготвяне на едно от националните ястия на узбекската кухня, в местен семеен ресторант (готвене на хорезмски ястия,типично за региона – тукумбарак, а вие освен като наблюдатели, можете да участвате в процеса на приготвянето му.
Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН
Хива - Бухара – 450 км

Закуска в хотела и отпътуване към Бухара. Пътят ни ще премине през пустинята Къзълкум, като ще спираме за почивки и снимки на най-голямата в Централна Азия река Амударя. На тюркменски „казълкум” означава „червени пясъци” и действително тукашните пясъци имат червеникав цвят, приказно оглеждащ се във величествените води на река Амударя.
Спирка за обяд в едно от попътните кафенета.
След това ще се насочим към лятната резиденция на бухарските емири „Ситори-и Мохи Хоса” от XIX в.
Пристигаме в Бухара. Настаняване в хотел 3 */4 *. Свободно време. Препоръчваме ви разходка из площад „Ляб-и хауз” и посещение на древните куполи на Бухарския пазар, останали още от времето на Великия път на коприната, откъдето ще можете да си купите сувенири и подаръци, изработени от местни майстори, създадени по старинни технологии, предавани от поколение на поколение.
Нощувка.

ПЕТИ ДЕН
Бухара

Закуска. Тръгваме за нашата екскурзия в Бухара. Градът е древен и прекрасен и като с магнит привлича интереса на милиони посетители. Голяма част от историята на човечеството е свързана с този град на приказките, легендите и поезията. Възрастта на Бухара е повече от 2500 години и на вас днес ви предстои да се запознаете с един от оазисите на Изтока и да се загубите сред атмосферата на приказките от „Хиляда и една нощ”. Ще видим Музея на Саманидите – уникалната гробница на династията Саманиди от IX–X в.; музея „Чашма Аюб”, назован в чест на библейския пророк Йов от XII-XVI в. и в който има извор с лековита вода; джамията „Боло хауз” - Петъчната джамия, от XVIII-XX в.
Свободно време за обяд. След което ще продължим обиколката си с посещение на Цитаделата Арк – резиденция на управителите на Бухара през V в. и най-старият археологически паметник в Бухара. Следва мемориалният комплекс „Пои Калон” (Пиедестал на Великия), религиозното сърце на Свещената Бухара, състоящо се от минарето „Калян” (XII в.), джамията „Калян” (XII в.) и медресето „Мир-и Араб” (XVI в.). Ще видим още медресето "Улугбег" (1417 г.) - първото от трите медресета, построени от внука на Тимур – Улугбег, което посреща с надпис на главната порта: „Стремежът към знание е задължение на всеки мюсюлманин – мъж или жена”; медресето "Абдулазиз хан" със сложна архитектурна планировка; джамията „Магоки Атори” (XII-XVI в.), датираща от времето на зороастризма, построена на мястото на храм на почитащите огъня и е един от трите монумента в Бухара, оцелели при инвазията на Чингис хан. Разходка под Търговските куполи, състоящи се от три купола – Токи Сарафон, Токи Телпак Фурушон и Токи Заргарон, където до ден днешен има базар. Ще посетим и Центъра за развитие на занаятите на Бухара, разположен в кервансарая „Сайфидин”, където ще видим тъкачница, дърворезбарска работилница, работилница за щамповане на тъкани, работилничка за живопис върху дърво, за средноазиатска миниатюра и килимарница. Следва архитектурния ансамбъл „Ляб-и хауз”, състоящ се от ханака и медресето "Надрас Диван Беги" (XVI в.); медресето "Кукелдаш" (XVI в.) и паметника на Настрадин Ходжа.
Свободно време.
Вечеря в медресето Нодир Диван Беги, съчетана с фолклорно шоу.
Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН
Бухара - Шахрисабз - Самарканд

Закуска. Трансфер от Бухара до Самарканд (290 км, около 4 часа).
По пътя първо се отправяме към мемориалния комплекс „Баха ад Дин Накшбенди”, носещ името на основателя на суфисткия орден „Накшбенди”
Следва посещение на Шахрисабз („зеления град”) – родният град на Тимур. Древният град Шахрисабз, който е под егидата на ЮНЕСКО, е потънал в зеленината на овощни градини и лозя. Архитектурните му забележителности са поне на 500 години. Шахрисабз, наричан Кеш в средните векове и познат още като древната Наутака, е бил избран от Александър Велики да прекара зимите на 328-327 г. пр. Хр., откъдето се отправил на поход. Именно тук, по време на дългите вечери на Александър му хрумва идеята да жени своите военноначалници за местни жени, като така осъществява идеята си да обедини изтока със запада. Шахрисабз не би бил толкова известен, ако на 09.04.1346 г. тук не се бе родил Тимур (Тамерлан) – бъдещият държавник и велик пълководец. Градът става втората столица на великата държава, която той управлява. Най-очевидното доказателство за усилията на Тимур да превърне родния си град в резиденция на управляващите е огромния дворец Ак-Сарай („белия дворец”), който е бил несравним с другите сгради по онова време (1380-1404 г.). Само вътрешният двор е бил с дължина 250 м и широк 125 м, а височината на главната порта е била 70 м. Над главния портал на Ак-Сарай надпис с огромни букви гласи: „Ако предизвикваш нашата сила – погледни нашите сгради!“. Дворецът е бил изключително пищен, с множество златни декорации, елегантни мозайки и гравирана майолика, които все още предизвикват възхищение. В края на XVI в. Шахрисабз въстава срещу управлението на Шейбанидската династия и след обсада на неподчиняващия се град, Абдула Хан II заповядва разрушаването на двореца, както и на други сгради, строени по времето на Тимур. Мемориалният комплекс Дорус-Саодат ( „мястото, където властта намира покой“) е бил предназначен за цялата Тимурска династия, построен след ненавременната смърт на най-големия син на Тимур – Джахонгир, чието тяло е преместено от Самарканд в Шахрисабз. В този комплекс е погребан и втория син на Тимур – Омар Шейх. Гробницата предназначена за Емир Тимур остава празна, тъй като съдбата е пожелала той да бъде погребан в Самарканд. Архитектурният комплекс Дор-ут-Тиловат („място за четене на Свещения Коран”) е мемориален комплекс, построен за почитания религиозен водач, основател на суфизма и духовен ментор на Тимур – шейх Шамседин Куляла. Тук са разположени и джамията Кок Гумбаз („синия купол”), гробницата Гумбази Сайдон, джамията Хазрат Имам.
Продължаваме към в Самарканд – градът, обърнал лицето си към слънцето. Пристигане и настаняване в хотел. Нощувка.

СЕДМИ ДЕН
Самарканд

Закуска в хотела, след което ни предстои екскурзия в Самарканд. Градът е една от най-красивите перли на Централна Азия и един от главните градове по Великия път на коприната. Но не само красотата на древния град привлича като с магнит туристите, а също и великата и трагична история на селището. Самарканд е претърпял поробване и разграбване по времето на Александър Македонски и Чингис хан, възродил се е отново от пепелта, за да стане столица на империята на Тимур, а при великия Улугбек се добива със славата на един от големите центрове на науката и културата през Средновековието.
Ще видим некропола „Гур Емир” – родовата гробница на Тимурите; площад „Регистан” – символ на Самарканд. Площадът е оформен от трите медресета „Улугбег”,” Шер Дор” и „Тиля Кори”. Интересен е "Шер Дор" с тимпаните на порталната арка, които са декорирани с антропоморфно изображение на слънцето и на тигър, нападащ сърна, откъдето идва и името - „медресето с тигрите“. Ще видим и джамията „Биби ханъм”, построена в чест на любимата съпруга на Тамерлан.
Време за обяд в местно кафене или чайна, след което продължаваме обиколката на Самарканд. Предстои ни да видим Сиабийския пазар – най-големият азиатски базар в града; мемориалния комплекс "Шахи Зинда" – гробница на самаркандските благородници от XII-XV в., където е и обсерваторията „Улугбек”.
Свободно време.
Време за вечеря. Предвидили сме мастър клас за приготвяне на едно от националните ястия на узбекската кухня Manty (dumpling) and Nuhat shurak , а вие, освен като наблюдатели, можете да участвате в процеса на приготвянето му.
Нощувка.

ОСМИ ДЕН
Самарканд – Ташкент 300 км

Закуска и напускане на хотела. Продължаваме екскурзията си из Перлата на Централна Азия – Самарканд. Днес ще видим Музея на Данияр ходжа (свети Даниил, един от Библейските пророци). В работилницата за хартия „Мерос” в близкото селце Конигил ще имаме майсторски клас по направа на копринена хартия от черница. В работилницата за килими „Худжум” ще имаме майсторски клас по тъкане на копринени килими по древна технология.
Кратка пауза за обяд и ще продължим с разходка из Центъра на занаятите.
След това тръгваме към гарата, където ще се качим на бърз влак към столицата на Узбекистан - Ташкент.
Пристигане в Ташкент. Настаняване в хотел 3 */4 *. Нощувка.

ДЕВЕТИ ДЕН
Ташкент

Закуска в хотела. По обед напускане на хотела. Два часа и половина преди полета – трансфер до летището в Ташкент. Полет в 17:55 ч. за Истанбул с Uzbekistan Airway. Пристигане в 21:15 ч. в Истанбул.Как да резервирам
По телефона:
0700 1 2222